Meest gemaakte fouten bij het opbouwen van een blokhut

Wanneer u een prachtige blokhut koopt wilt u hier natuurlijk jaren lang plezier van hebben. Het is dan ook belangrijk dat u bij de opbouw van de blokhut geen fouten maakt. Om dit te voorkomen hebben we een aantal meest gemaakte fouten voor u op een rijtje gezet.

Meest gemaakte fouten bij de bouw van een blokhut

  1. Behandelen van de blokhut.

Hout is een natuurproduct dat wanneer het teveel in aanraking komt met vocht kan gaan schimmelen. Hierdoor is het van groot belang dat de blokhut wordt behandeld. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunt u een blokhut vanuit de producent laten impregneren of coaten, maar u kunt ook handmatig zelf de blokhut behandelen.

2. Houdt rekening met de werking als u de blokhut behandeld.

Wanneer u een blokhut onbehandeld aanschaft en de blokhut zelf gaat behandelen is het van groot belang dat u ervoor zorgt dat de groeve veer ook wordt behandeld. Hout is een natuurproduct dat mogelijk kan gaan werken. Wanneer u de groeve veer niet behandeld zullen er zichtbare strepen ontstaan wat zorgt voor een minder mooie uitstraling van de blokhut.

3. Haastig meten en waterpassen

Haastige spoed is zelden goed. Dit geld ook voor de opbouw van een blokhut. Bij de opbouw van een blokhut is het van groot belang dat u zorgvuldig de tijd neemt om hoeken te meten en te waterpassen.

4. Fundering voor de blokhut

Voor een blokhut is het van groot belang dat het gebouwd wordt op een goede fundering. Het is van uiterst belang dat het fundament waterpas staat. Funderingsbalken zorgen voor een goede afwatering en voorkomt houtrot in de onderste plank van de blokhut. Hierdoor zullen de onderste blokhutprofielen langer meegaan.

5. Blokhutprofielen te strak monteren

Het is raadzaam om blokhutprofielen niet te strak te plaatsen. Blokhutprofielen kunnen flink nazakken, veel mensen vergeten dat hout flink kan gaan werken.

Het is belangrijk dat u de blokhutprofielen niet aan elkaar schroeft. Wanneer u de blokhutprofielen aan elkaar schroeft kan het hout zijn werking slecht kwijt waardoor het hout kan beschadigen of kromtrekken. Om de blokhutprofielen te verankeren kunt u gebruik maken van een stormankerset.

Voor houten vloeren geldt ook dat u deze niet te strak in elkaar moet schuiven. Ook is het belangrijk dat u circa 2cm afstand houdt van de wanden, zodat het hout zijn werking kwijt kan.

6. Vergeet de blokhut niet te luchten

Een goede doorluchting in uw blokhut is extreem belangrijk. Hierdoor verdrijft u de vochtige lucht wat schimmel voorkomt en de werking van het hout beter tegen gaat. Om de doorluchting te optimaliseren is het raadzaam om ventilatieroosters mee te bestellen bij uw blokhut.

7. Geïmpregneerd hout meteen schilderen

Wanneer u kiest voor een geïmpregneerde blokhut is het raadzaam om de blokhut eerst enkele maanden te laten drogen voordat u de blokhut gaat behandelen met een beits of een dekkende verf.

8. Hout in de zon leggen

Voorkom kromme planken door uw hout niet volop in de zon te leggen. Door teveel zon wordt het vocht uit het hout onttrokken, waardoor het hout krom kan gaan trekken. Dit is een normaal natuurlijk proces, maar hier worden vaak fouten mee gemaakt.

9. Een handleiding voor het opbouwen? Die heb ik toch niet nodig

Een van de grootste fouten die kan worden gemaakt is het niet navolgen van de meegeleverde bouwhandleiding. Dit kan zorgen voor een grote verwarring en onduidelijkheid over de opbouw, waardoor het snel kan lijken dat er materialen ontbreken terwijl dit in de meeste gevallen niet het geval zal zijn. Kijk dus ten aller tijde goed naar de meegeleverde handleidingen.

Wanneer er in het ergste geval geen handleiding is meegeleverd kunt u onze klantenservice altijd raadplegen. De klantenservice zal u dan zo snel mogelijk een handleiding aanleveren.

10. Dakgoot vergeten

Bij aanschaf van een blokhut is het van groot belang dat u een dakgoot mee besteld. Een dakgoot zorgt er namelijk voor dat hemelwater kan worden opgevangen en kan worden afgevoerd. Op deze manier wordt opspattend water tegen gegaan en worden de wanden extra beschermd. Door een dakgoot aan te schaffen vergroot u de levensduur van uw blokhut.