Blokhutten

Meest gemaakte fouten bij opbouw

Wanneer u een prachtige blokhut koopt wilt u hier natuurlijk jaren lang plezier van hebben. Het is dan ook belangrijk dat u bij de opbouw van de blokhut geen fouten maakt. Om dit te voorkomen hebben we een aantal meest gemaakte fouten voor u op een rijtje gezet.

Meest gemaakte fouten bij de bouw van een blokhut

  1. Behandelen van de blokhut.

Hout is een natuurproduct dat wanneer het teveel in aanraking komt met vocht kan gaan schimmelen. Hierdoor is het van groot belang dat de blokhut wordt behandeld. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunt u een blokhut vanuit de producent laten impregneren of coaten, maar u kunt ook handmatig zelf de blokhut behandelen.

2. Houdt rekening met de werking als u de blokhut behandeld.

Wanneer u een blokhut onbehandeld aanschaft en de blokhut zelf gaat behandelen is het van groot belang dat u ervoor zorgt dat de groeve veer ook wordt behandeld. Hout is een natuurproduct dat mogelijk kan gaan werken. Wanneer u de groeve veer niet behandeld zullen er zichtbare strepen ontstaan wat zorgt voor een minder mooie uitstraling van de blokhut.

3. Haastig meten en waterpassen

Haastige spoed is zelden goed. Dit geld ook voor de opbouw van een blokhut. Bij de opbouw van een blokhut is het van groot belang dat u zorgvuldig de tijd neemt om hoeken te meten en te waterpassen.

4. Fundering voor de blokhut

Voor een blokhut is het van groot belang dat het gebouwd wordt op een goede fundering. Het is van uiterst belang dat het fundament waterpas staat. Funderingsbalken zorgen voor een goede afwatering en voorkomt houtrot in de onderste plank van de blokhut. Hierdoor zullen de onderste blokhutprofielen langer meegaan.

5. Blokhutprofielen te strak monteren

Het is raadzaam om blokhutprofielen niet te strak te plaatsen. Blokhutprofielen kunnen flink nazakken, veel mensen vergeten dat hout flink kan gaan werken.

Het is belangrijk dat u de blokhutprofielen niet aan elkaar schroeft. Wanneer u de blokhutprofielen aan elkaar schroeft kan het hout zijn werking slecht kwijt waardoor het hout kan beschadigen of kromtrekken. Om de blokhutprofielen te verankeren kunt u gebruik maken van een stormankerset.

Voor houten vloeren geldt ook dat u deze niet te strak in elkaar moet schuiven. Ook is het belangrijk dat u circa 2cm afstand houdt van de wanden, zodat het hout zijn werking kwijt kan.

6. Vergeet de blokhut niet te luchten

Een goede doorluchting in uw blokhut is extreem belangrijk. Hierdoor verdrijft u de vochtige lucht wat schimmel voorkomt en de werking van het hout beter tegen gaat. Om de doorluchting te optimaliseren is het raadzaam om ventilatieroosters mee te bestellen bij uw blokhut.

7. Geïmpregneerd hout meteen schilderen

Wanneer u kiest voor een geïmpregneerde blokhut is het raadzaam om de blokhut eerst enkele maanden te laten drogen voordat u de blokhut gaat behandelen met een beits of een dekkende verf.

8. Hout in de zon leggen

Voorkom kromme planken door uw hout niet volop in de zon te leggen. Door teveel zon wordt het vocht uit het hout onttrokken, waardoor het hout krom kan gaan trekken. Dit is een normaal natuurlijk proces, maar hier worden vaak fouten mee gemaakt.

9. Een handleiding voor het opbouwen? Die heb ik toch niet nodig

Een van de grootste fouten die kan worden gemaakt is het niet navolgen van de meegeleverde bouwhandleiding. Dit kan zorgen voor een grote verwarring en onduidelijkheid over de opbouw, waardoor het snel kan lijken dat er materialen ontbreken terwijl dit in de meeste gevallen niet het geval zal zijn. Kijk dus ten aller tijde goed naar de meegeleverde handleidingen.

Wanneer er in het ergste geval geen handleiding is meegeleverd kunt u onze klantenservice altijd raadplegen. De klantenservice zal u dan zo snel mogelijk een handleiding aanleveren.

10. Dakgoot vergeten

Bij aanschaf van een blokhut is het van groot belang dat u een dakgoot mee besteld. Een dakgoot zorgt er namelijk voor dat hemelwater kan worden opgevangen en kan worden afgevoerd. Op deze manier wordt opspattend water tegen gegaan en worden de wanden extra beschermd. Door een dakgoot aan te schaffen vergroot u de levensduur van uw blokhut.

Funderingbalken monteren

Bij de opbouw van een blokhut is het fundament het belangrijkste. Het is van groot belang dat de ondergrond waar de funderingsbalken op komen te staan volledig waterpas is. In een aantal stappen leggen wij u uit hoe u funderingsbalken monteert.

  1. Zorg ervoor dat u de eerste laag van de blokhut in elkaar zet. Belangrijk is dat alle hoeken goed haaks en waterpas staan.
  2. Schuif vervolgens de funderingsbalken onder de blokhutprofielen.
  3. Zaag de uiteinden van de funderingsbalk af in een hoek van 45 graden. Dit zorgt voor het mooiste beeld.
  4. Leg de funderingsbalken tegen elkaar. Op deze manier creëer je een 90 graden hoek.
  5. Verbind de funderingsbalken door ze aan elkaar te schroeven. Belangrijk is om het voorboren niet te vergeten.
  6. Wanneer u alle funderingsbalken op de juist positie heeft geplaatst kunt u verder met de bouw van uw blokhut.

Dakbedekking

EPDM-rubberfolie is de meest duurzame dakbedekking voor uw blokhut met plat- en lessenaars dak. Tevens is de dakbedekking vrij eenvoudig aan te brengen op het dak van uw blokhut. Onderstaand volgt een stappenplan hoe u de dakbedekking het beste aan kunt brengen.

1.Zorg ervoor dat uw dak schoon is. Hiermee wordt bedoeld dat het dak vrij moet zijn van houtsplinters, stof en overige.

2. Wanneer het dak schoon is kunt u de rol EPDM uitrollen over het dak. Het EPDM folie krijgt u op rol thuis geleverd. Op de rol EPDM staan de afmetingen aangegeven. Op deze manier weet u naar welke kant u de folie moet uitleggen.

3. Houdt rekening dat u de rol naar de goede kant uitrolt en dat het EPDM voldoende overstek heeft.

4. Zorg ervoor dat de folie strak over het dak uitrolt. Laat de folie circa 30-60minuten op het dak liggen zodat de meeste plooien verwijderen.

5. Zorg ervoor dat u eerst bepaald waar u de dakdoorvoer wilt plaatsen en maak vervolgens het gat hiervoor in de hoek van uw dak. Wanneer u kiest voor een stadsdoorvoer dan moet u de boeidelen iets hoger plaatsen circa 8cm boven het dak. U maakt dan een inkeping in het boeideel zodat u het stadsdoorvoer kunt plaatsen.

6. Als het dakdoorvoer of stadsdoorvoer is geplaatst kunt u teruggeslagen folie gaan lijmen. Belangrijk is dat u begint met het verlijmen van het middelste stuk. Laat dit middenstuk circa 10 minuten drogen voordat u verder gaat werken. Op deze manier weet u zeker dat de folie vast zit. Om de folie vast te maken met EPDM lijm bent u een kwast of een roller nodig.

U hoeft met het EPDM lijm alleen het dak in te smeren en niet het EPDM-Rubberfolie. Het beste is om te werken in kleine stukken. Het duurt een aantal minuten totdat het lijm is gedroogd dus u heeft na het aanbrengen een klein beetje tijd om correcties aan te brengen.

7.Belangrijk om te weten bij het bevestigen van het EPDM is dat je bij de randen EPDM contactlijm nodig hebt. Om de randen af te werken is het belangrijk dat u aan de randen het EPDM iets terughaalt. Wees erop attent dat als de lijm vastzit u deze niet meer kunt corrigeren. De contactlijm brengt u aan op zowel het EPDM-rubberfolie als het dak.

8. Wanneer u het EPDM folie heeft bevestigd kunt u het ronde dakdoorvoer plaatsen. Plaats het dakdoorvoer in een van de hoeken waar u eerder een gat heeft gemaakt. Belangrijk is dat u voldoende kit aanbrengt op het dakdoorvoer. De kit moet bij het aandrukken onder het dakdoorvoer vandaan komen.

9. Verwijder het overtollige kit met een natte doek en afwasmiddel.

10. Voor een goede afwerking van uw dak is het raadzaam om een aluminium daktrim set mee te bestellen. Dit houdt uw dakbedekking beter op zijn plek en geeft uw overkapping een luxe en fraaie uitstraling.

Wanneer u op zoek bent naar een eenvoudige en tevens goedkopere manier om uw overkapping met plat dak te voorzien van een dakbedekking. Dan kunt u de keuze maken voor Easy-Roofing. Easy-roofing is een zelfklevende dakbedekking en daardoor eenvoudig te monteren. Onderstaand volgt een stappenplan hoe Easy-roofing het beste aangebracht kan worden.

  1. Zorg ervoor dat uw dak schoon is. Hiermee wordt bedoeld dat het dak vrij moet zijn van houtsplinters, stof en overige. Houdt er rekening mee dat Easy-roofing niet te plaatsen is als het regent en buiten kouder is dan 10 graden. Easy-roofing is alleen te gebruiken op daken met een afschot van 2-20graden.
  2. Breng het Easy-roofing in tegengestelde richting van de dakplanken aan. Houdt bij de zijkanten rekening met een stukje oversteek. Tevens kunt u bij Easy-roofing meteen de dakdoorvoer plaatsen. Hier kunt u later de Easy-roofing over plaatsen en het gat van de doorvoer uitsnijden.
  3. Om ervoor te zorgen dat u de banen recht verlegd kunt u het beste uitmeten en lijnen zetten. Houdt tevens rekening met een overlapping van 10cm.
  4. Om de Easy-roofing folie te plaatsen dient u eerst de folie aan de achterkant te verwijderen. Verwijder de gehele folie niet in één keer, maar geleidelijk elke 20-30cm.
  5. Bij het verleggen van de volgende banen is het belangrijk dat u wederom rekening houdt met circa 10cm overlapping. Het beste is om dit telkens weer uit te tekenen.
  6. Bij Easy-roofing is het lastig om de hoeken waterdicht te krijgen. Dit kunt u eenvoudig voorkomen door een klein stukje Easy-roofing extra in de hoeken te plaatsen.
  7. Voor een goede afwerking van uw dak is het raadzaam om een aluminium daktrim set mee te bestellen. Dit houdt uw dakbedekking beter op zijn plek en geeft uw overkapping een luxe en fraaie uitstraling.

Bij Blokhut.nl bieden wij u verschillende soorten dakshingles.

  • Dakshingles Recht
  • Dakshingles Beverstaart
  • Dakshingles Hexagonaal

De vorm van de dakshingles heeft geen invloed op de kwaliteit van de dakbedekking.

U koopt een blokhut met dakshingles, maar hoe moeten deze gemonteerd worden? Onderstaand vindt u een stappenplan voor de montage ervan.

  1. De eerste rij dakshingles bevestigt u andersom aan de onderkant van het dak van uw blokhut. Zorg ervoor dat de dakshingle circa. 2 cm oversteekt van de dakrand van de blokhut. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een 2cm dik houtblokje gebruiken.
  2. Houdt er rekening mee dat u de folie van alle dakshingles verwijderd. Dit zorgt voor een betere hechting. Wanneer u vergeet de folie te verwijderen kan uw dakbedekking met een hevige storm snel loswaaien.
  3. Wanneer u de dakshingle goed heeft neergelegd is het belangrijk dat u de dakshingle vastspijkert met asfaltnagels.
  4. Het kan zijn dat u aan het eind van het dak een korter stuk dakshingle nodig bent. Snijdt het overige dan af.
  5. Wanneer u de eerste rij dakshingles andersom hebt gelegd kunt u verdergaan met de dakshingles normaal te verleggen. U legt de eerste dakshingle over de naad van twee andere dakshingles die u andersom heeft gelegd.
  6. Zorg ervoor dat de asfaltnagels uit het zicht blijven. Over de asfaltnagels komt weer een nieuwe dakshingle.
  7. Op deze wijze kunt u laag voor laag doorgaan tot aan de bovenkant van de blokhut.
  8. Wanneer u aan beide zeiden de bovenkant heeft bereikt ontstaat er op de nok van het dak een open ruimte. Dit dient netjes te worden afgewerkt met een dakshingle als nokstuk. U kunt het beste de dakshingles in stukken snijden. Bij een rechte dakshingle heeft u dan bijvoorbeeld 3 nokstukken.
  9. Ook voor de montage van de nokstukken geldt dat u het eerste nokstuk andersom bevestigd. Vervolgens draait u het nokstuk om en verlegd u deze over de gehele nok van het dak van uw blokhut.
  10. Zorg ervoor dat u beide zijdes van het dak vastmaakt met asfaltnagels.
  11. Wanneer u het dak heeft gedicht met dakshingles en de nokstukken hebt gelegd is het nog van belang dat u de dakshingles aan de onderzijde voorziet van kit. Als het wat kouder is dan kan het namelijk goed mogelijk zijn dat de dakshingles bij stevige wind iets omhoog waaien. Door onder elke dakshingle een dotje kit te plaatsen wordt dit voorkomen.

Log in

sluiten

Scroll To Top
We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.